Tych przypraw używaj jesienią!
W sezonie jesiennym i zimowym zdecydowanie powinniśmy postawić na piedestale w naszej kuchni zioła i wszelkie przyprawy.
Zioła to najmocniejsze i najlepsze z lekarstw, wszystkie ekstrakty z roślin
i owoców mają udokumentowane działanie i są stosowane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym.
Moimi faworytami w walce z pasożytami, infekcjami, wszelkimi zapaleniami które mają miejsce w naszym ciele są przedstawione na zdjęciu dwa zioła – kurkuma i oregano.
Te rośliny dzięki swojej mocy nie tylko wyleczą nas gdy już choroba dopadnie, ale przede wszystkim będą nas chronić, jeśli będziemy stosować je w ramach profilaktyki.
Oczywiście dostępne są również olejki eteryczne z tych ziół i są one dosłownie “złotem” wśród wszystkich innych, ponieważ są koncentratem-ekstraktem!, a te jak wiadomo działają najmocniej. Jeśli chcesz poznać ich moc, kliknij tutaj :)
Teraz opiszę Ci po krótce, w jaki sposób możesz ich użyć.
Oregano zabija bakterie, wirusy i grzyby, wzmacnia układ odpornościowy w okresach przejściowych, kiedy wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i hepatoochronne (chroni wątrobę).
Zdaniem niektórych naukowców zawartość biologicznie czynnych antyoksydantów w oregano stanowi lepsze źródło przeciwutleniaczy niż jagody czy zboża. Znajdujące się w olejku antyoksydanty eliminują nadmiar wolnych rodników. Fenole występujące w oregano zabijają bakterie i wirusy, niszcząc ich błony i ściany komórkowe, przy czym zniszczeniu nie ulegają komórki organizmu człowieka.
Kurkuma to zyskująca ostatnio wielką popularność przyprawa wywodząca się z Indii. Znana jest także jako składnik nadający barwę codziennym posiłkom. Kurkuma wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, ale często wykorzystuje się ją również w kosmetyce.
Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych na kurkumie, należy spożywać piperynę, zwiększa wchłanianie kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent.
Olejek z oregano możesz stosować jako kurację przez 10 dni spożywając jedną kropelkę raz dziennie przed posiłkiem (najlepiej na łyżeczce dżemu lub miodu, ponieważ jest bardzo intensywne w smaku). Po kuracji tej zastosuj probiotyki, ponieważ oregano bardzo mocno oczyszcza nasza florę jelitową.
Kurkume natomiast możesz codziennie stosować jako dodatek do potraw, a w stanach chorobowych pić ja z mlekiem i pieprzem, oraz dodatkowo czosnkiem :)
A Wy jakich przypraw używacie najchętniej?:)